RIDGEDALE FARM AB

The Blog...

  • Home
    • Contact Us
    • Getting to the Farm
  • About
    • About Us
    • Design at ridgedale
    • Permaculture
    • Keyline Design
    • Managing Holistically
    • Agroforestry
    • Reading List
    • Past Co Teachers
  • Training on farm
    • 4 day Market Gardening WALES Apr '23
    • Regen Ag Design WALES Jul 2023
    • Feedback from students
    • Refunds Policy
  • Read our book
  • Online Courses
  • Hire Richard for trainings
  • Our Account Terms

10/12/2013

Om att äta det vi är anpassade för, D-vitamin och lite annat

8 Comments

Read Now
 
Picture
Jag sitter här i vintermökret och planerar vårt nya liv på Åsen, Värmland. Den lilla gård på 10 hektar mark vi just köpt men knappt ännu satt vår fot på. Vi kallar det Ridgedale, ”Åsdalen”. Det står klart för oss att vi vill skapa ett hållbart kretsloppsystem på gården, sett ur ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perpektiv. ”Hälsa” är det ord jag finner som bäst sammanfattar.


Storskalig odling av annuella grödor dvs grönsaker och säd som behöver ny sådd varje år kräver stor energiåtgång i form av maskiner och bensin till plöjning, harvning, sådd, skörd, gödsling, många timmars ogräsrensning, mycket bevattning, skadedjursbekämpning osv. Den årliga uppochnedvändandet av jorden är också störande på jordens mikroliv och hämmar jordens förmåga att bygga upp organisk materia som i sin tur är planetens största potentiella kolsänka. Så naturligtvis ser vi framför oss hundratals fruktträd, hundratals hasselbuskar och tusentals bärbuskar. Det blir en stor investering att etablera odlingen förvisso men redan efter ett par år kommer vårt arbete mest att bestå av skörd och tillvaratagande! Självklart kommer vi att även ha grönsaksland, potatisland osv, men bara i den skala som vi kan hantera med lätthet utan bensindrivna maskiner.

Marken omkring träden kommer att gödslas naturligt av betande får och kor. Även hönor och kycklingar får uttrycka sin naturlighet ute på grönbete samtidigt som de fyller en viktig uppgift med att sanera efter korna och fåren genom att nära sig på dynghögarnas insekter och parasiter samt på blad fulla med levande enzymer, just så som det funkar i naturen. Att tillägga är att rätt betad gräsmark har en fantastisk potential att binda koldioxid i marken genom att stimulera rottillväxt och tillväxt av humus. Lägger här till min favorit TED i ämnet, med grundaren till Holistic Management, Allan Savory; 

Så fascinerande hur allting hänger samman så fint, ja man kan också vända på det och tänka att det vore ju konstigt annars!

Djur som får utöva det beteende som de genom evolutionens gång blivit anpassade till har fungerande matsmältning och tar upp den näringen de behöver. Detta återspeglas i köttets kvalitet och sammansättning. I regel får vi i oss 5 gånger för mycket omega 6 i relation till omega 3. Naturbetade köttdjur har bl.a en överlägsen fettsyresammansättning av omega 3/omega 6 fett tillskillnad från djur uppföda på spannmål eller annat kraftfoder. Det beror på den höga inlagringen av omega 3 i gräs respektive omega 6 i spannmål.

På alla sätt och vis står det klart för mig att då naturen tillåts sitt naturliga uttryck så fungerar den som bäst. Naturen innehar inneboende hälsa och produktivitet.

Jag tar tanken tillbaka till det nya liv vi nu sitter och planerar i vinterns stillhet. Frågan uppstår kring vad är människans naturliga beteende relation till kost? Oundvikligen kopplar jag frågan till vitaminburkarna som tittar tillbaka på mig. Tillskott av D-vitamin och järn har blivit essentiella för min hälsa. Tydligt är att min nuvarande kost inte täcker mina behov. 
Picture
Vad är det då för kost vi planerar för på Åsen? Det slår mig just att vi planerar för en kosthållning som har många paralleller med den så aktuella stenåldernkosten. Paleolitikum, den äldre stenåldern, sträcker sig från 2,3 miljoner år bak i tiden till omkring 10 000 år f.kr. Den nordiska paleolitikum sägs börja ungefär 12 000 år f.kr då människor invandrade från sydväst i takt med att isen drog sig tillbaka. Men eftersom istiden såg till att skrapa landskapet rent från tidigare fynd så är det faktiskt svårt att veta. Jag har tidigare intresserat mig för denna enorma tidspann i människans historia i relation till glömd kunskap om vilda ätbara växter och medicin, men den paleolitiska kosten tar det snäppet längre och förutsätter att vi mår bäst av att äta det som våra kroppar anpassat sig till genom hundratusentalsår av liv som jägare och samlare, dvs frukt, bär, blad, nötter, vilda växter, rötter, kött från naturligt uppväxta djur, fisk och ägg. Följdaktigen undviker man säd, baljväxter, mjölkprodukter, tillsatt salt, tillsatt socker och andra raffinerade livsmedel vilka är produkter av det senare jordbrukssamhället.

Picture
Denna shematiska bild visar den paleolitiska pyramiden, många liknande bilder sätter kött och fisk i basen på pyramiden men jag gillade att denna hade vatten och sedan grönsaker i botten. Undersökningar visar att nutida samlar och jägarfolk får ca 35-40 % av sin föda från vegetabilier. I en bok som jag älskar skriven av Stefan Källman; ”Vilda växter som mat och medicin” beskriver författaren att vi förmodligen överdriver bilden av jägare och samlare som i huvudsak köttätare. En anledning är att bevarade arkeologiska fynd motsvarande jaktredskap och benrester är svårare att finna beträffande samlarkulturen som går mer obemärkt förbi.  

Inspirerande tanke! Det finns som sagt paralleller till våran tänkta produktion men även motsägelser; vi vill skaffa ett par mjölkkor och ser fram emot att använda opastöriserad mjölk och starta en liten tillverkning av ost och yoghurt. Inte heller planerar vi att sluta helt med säd, baljväxter,salt eller socker...

Tillbaka till mitt näringsbehov; jag har under större delen av mitt vuxna liv strävat efter att hålla en kost som jag ansett vara ekologisk och rättvis; vegetarisk, säsongsanpassad och lokal. Jag har ansett mig vara i god hälsa men upptäckte för några år sedan att jag hade konstant järnbrist. Jag har även lidit av nedstämdhet om vintrarna vilket jag nu förstått berott på eller förvärrats av D-vitamin brist. D-vitamin är fascinerande! Med mina marockanska gener och mörkare pigment är jag förmodligen känsligare för vintermörkret än medelsvensson dock visar ny forskning på utbredd D-vitamin brist i Sverige t.o.m hos barn. D-vitaminbrist kan kopplas till en mängd symtom och sjukdomar; depression, benskörhet, cancer, diabetes, MS för att nämna några. D-vitamin är ett prohormon som potentiellt påverkar en vida mängd av kroppsliga funktioner. Mest känt är att D-vitamin främjar upptaget av kalcium och spelar en stor roll i bildandet av ben och tänder.

Kroppen syntetiserar D-vitamin i hudens kolesterol, från solens UVB strålar, men i Sverige filtreras dessa strålar bort av atmosfären då solen står lågt på himlavalvet. Under sommarhalvåret kan vi bilda D-vitamin endast under några timmar mitt på dagen medan inget bildande av vitaminet är möjligt under höst, vinter och vårvinter. Dessutom vistas vi allt mindre ute och vi har lärt oss att skydda oss mera. Viss lagrad D-vitamin kan räcka en bit in på hösten men såvida man inte planerar in en solsemester så kan man räkna med låga halter under vintern och särskilt under vårvintern. Kosten blir då desto viktigare. D-vitamin är fettlösligt och återfinns just i animaliska fetter; fet fisk, lever, grädde, späck, äggula. Kantareller, särskilt trattkantareller är ett av de få vegetariska alternativen innehållande en mindre potent form av vitaminet. Både djur och kantareller får sitt D-vitamin precis som oss, från solen. Hur mycket D-vitamin som finns i de animaliska fetterna är såklart även det beroende av vilket liv djuret levde, i solljus eller ej, detta gäller inte minst värphönor och mjölkkor.

Picture
Hisnande med tanke på det senaste decenniernas anti-sol-propaganda, anti-animalisktfett-propaganda, ökande inomhusarbete och ökande djurhållning utan utevistelse. I det liv som människan levde som jägare och samlare på våra breddgrader kan vi förutsätta att vi dels insöp rediga mängder solljus om somrarna dels att kosten bestod till stor del av fet fisk och annat kött från solbadade djur på vintern. Då var tillvaratagande av hela djuret, inklusive alla organen, av största nödvändighet och det värdefulla späcket var en skatt. Där infann sig säkerligen även en naturlig fasta på vårvintern då D-vitamin som lagrats i kroppens fettdepåer blev tillgängligt.

Nu när jag tar det stora steget att bli bondmora möter jag den ekologiska verkligheten med förundran. I takt med att jag fördjupar mig i det större näringskretsloppet släpper jag också 20 gångna år av vegetarianism bakom mig. Intressant! Vill inte dra för stora slutsatser men är nyfiken på hur den kost/livsstil som jag och Richard sitter och planerar för, här i decembermörkret, kan bidra till hälsa sett ur ett helhetsperspektiv. 

Vill du fortsätta ta del av våra artiklar och utdelningar gratis-böcker...

Share

8 Comments
Christer Lundenius
10/12/2013 07:29:57 am

Intressant att läsa om dina resonemang. Människans kost före bosättning och odlande tycks rätt komplex i tidssammanhang och plats på jorden. Man kan ju ha ett extremt perspektiv och säga att utanför södra och östra Afrika är människan inte längre i sin ursprungliga miljö och allt därav är kompromisser. Nu lever knappast afrikaner i de regionerna som de än gång gjorde så vad ska man titta efter? Att finna sin optimala livsstil här och nu, med hjärtat, låter underbart. Jag kommer följa er saga och delta i den när möjlighet finns. Lycka till med livet och gården!

Reply
Yohanna Luna
10/12/2013 07:53:21 pm

Tack Christer! Så sant att 10 000 år på dessa breddgrader inte är mycket evolutionärt sett, samtidigt verkar människans öppenhet, anpassningsbarhet och förmåga att finna lösningar vara några av dess mest grundlägagande egenskaper. Kunde inte låta bli att fortsätta luska på D-vitamin temat; Forskare verkar tro att nordliga människors ljusa hud är en anpassning till effektivare upptag av D-vitamin. Jag frågade mig då varför det inte verkar stämma in på Inuiter och annat arktiskt folk, inklusive samer; hittade då detta :)

http://scienceline.org/2007/06/ask-dricoll-inuiteskimos/

Välkommen att delta i sagan när det passar dig!

Reply
Lilli Nord
11/12/2013 07:22:48 am

beundrar ert steg i att vara totalt sanna mot er själva och natur. hurra! inspirerande. jag är själv uppe i en process med att titta på näringsbrist / upptag. ska precis börja med D-vitamin,bl. a. h Här i stockholm börjar det nästan liknas som en trend.., därför extra intressant att du skriver om varför det uppstår kanske lite extra o vår tid nu. jag har nån gång hört eller läst ,kommer inte alls ihåg i vilket sammanhang, om att huden behöver ca 3 dygn på sig att omvandla solstrålar till D vitamin. men om huden tvättas med tvål, så försvinner den processen! vi är ju rätt duktiga på det där med dusch o tvål...,speciellt efter en solig, svettig dag.. men!, obs, har inget underlag för den tesen. vill i alla fall önska er varmt lycka till och hoppas kunna få äran o nöjet att komma till er gård!

Reply
Yohanna Luna
11/12/2013 06:16:58 pm

Hej Lilli! Tack för din kommentar! Detta med tvål är en ny infallsvinkel för mig, passar mig bra då jag aldrig varit vän av allt för mycket tvålande! Vad jag har läst påverkas upptaget av D-vitamin från solen av dessa faktorer; mängden UBV strålar vid tillpunkten man vistas ute, hur mycket hud man exponerar, hur länge man är i solen, hudfärg, ålder och hur mycket underhudsfett man har.

Vore fint att se dig på gården en dag!

Reply
Jakob Lundälv
12/12/2013 09:59:25 am

Jag vet att ni tycker annorlunda, men opastöriserad mjölk skulle jag akta mig (och ännu mer barn/gravida) för.
http://www.realrawmilkfacts.com/raw-milk-hot-topics

Ha det fint!

Reply
Emilia Rekestad link
17/12/2013 03:45:25 pm

Fina! Vilken skribent du är. Fast det visste jag ju redan;) Kanonbra artikel som skulle vara bra att publicera tryckt i någon tidning också. Kanske Landetsfria, Åter eller Effekt?

Stor kram!

Reply
Ewa-Lotta Åkerberg
20/12/2013 06:59:23 pm

Om mjölken. http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/03/komjolken-kalvens-foda-eller-manniskans.html

Reply
Kauko Antbacke link
22/12/2013 12:08:45 am

Tillbaka till det som var förr. Kul att läsa om era drömmar vilka säkert blir verklighet med mycket arbete som man aldrig slipper om det skall ske något. Det går bra då ni har samma vision båda. Synd om muslimkvinnor med Burka o annat otyg vilket orsakar akut brist på D-vitamin.
Pastörisering av mjölken dödar de livsviktiga enzymerna. Att smittas av opastöriserad är väldigt sällsynt idag då hygienen är och bondens egen kontroll är rigorös. Homogenisering är absolut hälsovådligt...

Reply



Leave a Reply.

Details

    Like us on FB Below for regular updates

    the best twitter wall
    Stay up to date with customized updates you want to receive
    Picture

    Upcoming courses

    Sell Tickets through Eventbrite

    RSS Feed

    Archives

    December 2016
    November 2016
    April 2016
    March 2016
    October 2015
    June 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013

    Categories

    All
    10 Week Internship
    Agroforestry
    Animals
    Buying A Farm
    Compost
    Courses
    Cows
    Design
    Dynamic Accumulator
    Free Giveaway!
    Fungi
    Future Proof
    Future Proof
    Future- Proof
    Grafting
    Holistic Management
    Keyline Design
    Managing Holistically
    Money & Finance
    Monitoring Holistically
    Natural Building
    Nitrogen Fixers
    Open Source
    PDC
    Perennial Plant Profiles
    Perennial Plant Profiles
    Positions Vacant
    Produce
    Regenerative Enterprise
    Soil Food Web
    Trainings
    Tree Systems
    Useful Climbers
    Useful Groundcovers
    Useful Herbs
    Useful Herbs
    Useful Roots
    Useful Shrubs
    Useful Shrubs
    Useful Trees
    Useful Trees
    Value Adding
    Volunteer
    We Like Well Engineered Stuff...
    When Things Don't Go To Plan...
    Your Voice
    Yurts & Gers

    RSS Feed

 Copyright 2014-2021   Ridgedale Farm AB   Org no. 559095-3344        Farming, Innovating & Educating for the benefit of all                
  • Home
    • Contact Us
    • Getting to the Farm
  • About
    • About Us
    • Design at ridgedale
    • Permaculture
    • Keyline Design
    • Managing Holistically
    • Agroforestry
    • Reading List
    • Past Co Teachers
  • Training on farm
    • 4 day Market Gardening WALES Apr '23
    • Regen Ag Design WALES Jul 2023
    • Feedback from students
    • Refunds Policy
  • Read our book
  • Online Courses
  • Hire Richard for trainings
  • Our Account Terms